Hoe ontstaat een aardbeving?
Onder de grond bevinden zich dunne korstjes, dat bestaat uit grote platen. Deze platen bewegen langzaam langs elkaar, maar een paar cm per jaar. Maar op sommige plaatsen botsen ze of ontstaan er scheuren.
Als die platen langs elkaar bewegen ontstaat er spanning. Die spanning bouwt zich op waardoor ze uiteindelijk in een schrok langs elkaar schieten. Zo ontstaat er dan een trilling onder de grond. En als deze trilling zo hard is dat de aardkorst kan breken, is het een aardbeving. Dat kan ook onder water gebeuren. Dat noem je een tsunami.
De meeste aardbevingen komen voor in de aardkorst tot op een diepte van ongeveer 30 kilometer. Er komen echter ook bevingen voor op dieptes tot ongeveer 700 kilometer. De meeste aardbevingen komen voor rondom de Grote Oceaan, in het Middellandse Zeegebied, in de Himalaya en Indonesië.
Aardbevingen in Nederland?
Ja, er zijn ook aardbevingen in Nederland, maar die zijn niet zo heftig. De aardbevingen in Nederland komen vooral doordat we gas uit de grond pompen, daardoor word de grond onstabiel. Er was een zware aardbeving in Roermond (april 1992, 5.4 op de schaal van Richter).
Wat is een tsunami?
Sommige aardbevingen onder de zeebodem brengen de oceaan erboven in beweging. De golven die daarbij ontstaan, heten tsunami's. Op zee worden de golven nauwelijks opgemerkt, maar langs de kust vervormen ze tot een muur van water, die in incidentele gevallen veel schade veroorzaakt en talrijke slachtoffers eist. Een tsunami golf kan wel de lengte van 100 km hebben!
Het woord tsunami komt uit het Japans: ‘Tsu’ betekent haven, en ‘nami’ golf.
Oorzaak tsunami
Een tsunami wordt niet veroorzaakt door stand van zon en maan, zoals het getij en is ook geen dagelijks of in andere regelmaat terugkerend verschijnsel. De aardbevingsactiviteit, is wel de meest voorkomende, maar niet de enig mogelijke oorzaak van tsunami's. Ook aardverschuivingen onder water, explosieve uitbarstingen van onderzeese vulkanen, inslagen van meteorieten in de oceaan en zeer zware ontploffingen kunnen een tsunami veroorzaken. Al die gebeurtenissen brengen de oceaan uit zijn evenwicht, waarbij golven ontstaan.
De grootste tsunami ooit:
Dat was in Zuid Oost Azië december 2004. Er kwamen 150.000 mensen om het leven. En er zou waarschijnlijk voor eeuwig nog mensen zoek zijn…
bronvermelding:
- http://www.willemwever.nl/vraag_antwoord/de-aarde/hoe-ontstaat-een-aardbeving
- http://dier-en-natuur.infonu.nl/natuur/93026-hoe-ontstaat-een-tsunami.html
- Powerpoint en filmpjes van itslearning, Pius.


Maak jouw eigen website met JouwWeb