Hoe ontstaat de vulkaan, en de uitbarsting?
Een vulkaan ontstaat wanneer het magma tot het aardoppervlak naar boven komt. Er zijn 3 situaties waarbij de vulkaan kan ontstaan en er een uitbarsting komt, namelijk:
- Hotspots
- Divergentie
- Convergentie
Hotspots
Een hotspot is een plek waar de aardkorst erg dun is. Doordat de aardkorst erg dun is kan het magma er makkelijk doorheen, en verzameld zich bij elkaar in de magmakamer. Een magma kamer is een plek iets onder de aardkorst waar het magma samenkomt, en gaat vanaf daar naar verschillende vulkanen. Uiteindelijk word de druk in de magmakamer zó hoog, dat er een uitbarsting plaats vind.
Divergentie
Bij divergentie verschuiven twee aardplaten van elkaar af. Dit gebeurt vaak onderzees. Waar de platen van elkaar afdrijven, komt vloeibaar magma omhoog als lava. Als dit bij het aardoppervlak komt, en het komt in aanraking met oceaanwater stolt de lava en ontstaat er een oceanische korst. Als dit een aantal keer op de zelfde plek gebeurt, ontstaat er een oceanische rug. Er ontstaan nu schildvulkanen. Als deze oceanische ruggen boven de oceaan uitsteken, ontstaan er vulkanische eilanden. IJsland is zo´n eiland. Hier komen regelmatig uitbarstingen voor.
Convergentie
Bij conferentie gebeurt er het tegenovergestelde dan bij divergentie. Hier schuiven twee aardplaten naar elkaar toe. De ene plaat schuift over de andere plaat. Dit word subductie genoemd. Er ontstaan nu stratovulkanen. De plaat die naar onderen word geduwd komt in de laag gesmolten gesteente en smelt, waardoor er magma ontstaat. het magma moet opstijgen en door de aardkorst breken. Hier is meestal erg veel kracht voor nodig, en het gevolg is dat er een krachtige uitbarsting ontstaat.
Wat zijn de gevolgen van een vulkaanuitbarsting?
Een vulkaanuitbarsting heeft vooral grote gevolgen voor de directe omgeving van de vulkaan. Voor de mensen die onderaan de vulkaanhelling wonen, kan een vulkaanuitbarsting dodelijk zijn. Ook de natuur uit de omgeving loopt hevige schade op. De lava verwoest alles wat het tegen komt. Vaak begint de vulkaan eerst te roken, voordat hij uitbarst. De rook is voor de mensen die er omheen wonen een teken van gevaar, en zorgen dat ze in veiligheid komen, voordat de vulkaan uitbarst.
Een vulkaanuitbarsting kan op lange termijn ook positieve gevolgen hebben. Bij uitbarstingen van vulkanen komt er veel as mee naar buiten, de as komt op de grond terecht en zorgt ervoor dat de grond erg vruchtbaar word. Dit komt omdat er in de as veel bruikbare mineralen zitten. Ook het vulkanische gesteente kan je gebruiken, als bouwmateriaal. Je kan er bijvoorbeeld basalt van maken.
En vulkaanuitbarstingen zorgen ook voor hele mooie natuurplaatjes!
de bronvermelding:
-
PowerPoint over natuurrampen, pius x college: https://stichtingcarmelcollege-my.sharepoint.com/personal/r_coppens_piusx_nl/_layouts/15/WopiFrame.aspx?guestaccesstoken=6hk5MNMpGXlkFLum6WqqJ7dg2gSjrE7Cw4PE8Nq0f3k%3d&docid=03ffa4edd39224d619a06a63a7660ca4e&action=view
-
YouTube kanaal piusak :https://www.youtube.com/channel/UCNz3cQMfAe_ssaIkUwv8wZQ
-
Alles over vulkanen op: www.vulkanisme.nl
-
Algemene informatie over vulkanen: https://nl.wikipedia.org/wiki/Vulkaan





Maak jouw eigen website met JouwWeb